Γιατί να Μετρήσουμε την Καμπύλη Ισχύος μιας Ανεμογεννήτριας;

  • Time to read less than 1 minute
Design of two meteorological masts for a power curve measurement

Ορισμός της «Μέτρησης καμπύλης ισχύος μιας ανεμογεννήτριας»

Η καμπύλη ισχύος μιας ανεμογεννήτριας εκφράζει τη σχέση μεταξύ της ταχύτητας του ανέμου και της παραγόμενης ισχύος. Η μέτρηση της καμπύλης ισχύος σε ένα νέο αιολικό πάρκο είναι ένα συμβατικό ζήτημα που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του προμηθευτή ανεμογεννητριών και του αγοραστή. Η καμπύλη ισχύος που παρέχεται από τον κατασκευαστή ανεμογεννητριών βασίζεται σε θεωρητικούς αεροδυναμικούς υπολογισμούς, οι οποίοι επαληθεύονται με μετρήσεις κατά τη διαδικασία πιστοποίησης τύπου του μοντέλου ανεμογεννήτριας (Type-Certification of the wind turbine model) κάτω από ιδανικές συνθήκες (σε επίπεδο έδαφος). Ωστόσο, η καμπύλη ισχύος είναι έγκυρη υπό καθορισμένες συνθήκες τύρβης, συντελεστή διάτμησης και γωνία εισροής (και ενδεχομένως θερμοκρασίας αέρα, γωνίας κλίσης). Τέτοιες συνθήκες είναι γνωστό ότι παραβιάζονται από τους πραγματικούς επικρατούντες ανέμους, τουλάχιστον σε όλες τις σύνθετες τοποθεσίες εδάφους.

Διαδικασία μέτρησης καμπύλης ισχύος

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μέτρηση της καμπύλης ισχύος είναι μια διαδικασία δύο σταδίων που περιλαμβάνει σαν 1ο βήμα την καμπάνια "Site Calibration" πριν από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Το "Site Calibration" καθορίζει τη συνάρτηση μεταφοράς που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή της ταχύτητας ανέμου από τον ιστό αναφοράς στη θέση της ανεμογεννήτριας, εγκαθιστώντας έναν προσωρινό ιστό στη θέση της ανεμογεννήτριας πριν από την ανέγερσή της. Το 2ο βήμα είναι η μέτρηση της παραγόμενης ισχύος της ανεμογεννήτριας μετά την έναρξη λειτουργίας της.
Οι μετρήσεις και η ανάλυση εκτελούνται σύμφωνα με το πρότυπο IEC-61400-12-1 από Ανεξάρτητα Διαπιστευμένα Εργαστήρια.

Τα οφέλη που αποκομίζονται από τη μέτρηση της καμπύλης ισχύος

1. Οφέλη από τη μέτρηση καμπύλης ισχύος για τον ιδιοκτήτη:

  • Επαλήθευση και αξιολόγηση του κατασκευαστή ανεμογεννητριών
  • Βελτιστοποίηση της παραγωγής ενέργειας, η οποία θα επηρεάσει τα έσοδα του αιολικού σας πάρκου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του
  • Μικρορύθμιση/Τελειοποίηση των προβολών παραγωγής ενέργειας με την εξάλειψη μιας σημαντικής πηγής αβεβαιότητας

2. Οφέλη από τη μέτρηση της καμπύλης ισχύος για τους δανειστές:

  • Αποτελεσματική διαδικασία αξιολόγησης του κατασκευαστή ανεμογεννητριών και του Μοντέλου Ανεμογεννήτριας
  • Μειωμένη αβεβαιότητα των ενεργειακών υπολογισμών με την ελαχιστοποίηση μίας σημαντικής συμβολής αβεβαιότητας (ποια είναι η πραγματική απόδοση ισχύος στις συνθήκες της εγκατάστασης)
  • Παροχή δυνατοτήτων βελτιστοποίησης της παραγωγής ενέργειας βάσει των αποτελεσμάτων της απόδοσης

3. Οφέλη από τη μέτρηση της καμπύλης ισχύος για τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών:

  • Απαιτείται για την Πιστοποίηση Τύπου
  • Καλύτερη γνώση της πραγματικής απόδοσης κάτω από ένα εύρος περιβαλλοντικών συνθηκών (παρέχοντας δεδομένα υποβάθρου για τη βελτίωση των διατάξεων εγγύησης)
  • Διαφανής επίδειξη της ισχύος του προϊόντος στους πελάτες


Μπορείτε να μας εμπιστευτείτε για τη μέτρηση της καμπύλης ισχύος του αιολικού σας πάρκου, καθώς η εταιρεία μας εφαρμόζει το Πρότυπο IEC 61400-12-1 και ακολουθεί τη Διαδικασία Ισχύος του δικτύου MeasNet για τη μέτρηση της καμπύλης ισχύος των ανεμογεννητριών.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική μας ιστοσελίδα για τη "μέτρηση της καμπύλης ισχύος" κάνοντας κλικ εδώ ή να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μας για μια αίτηση προσφοράς κάνοντας κλικ εδώ.

Συντάκτης: Κώστας Παπαδόπουλος, 18-6-2018